Uitgave: Paperback met stofomslag, 176 blz.
ISBN 978-90-76270-777
Prijs: € 17.50
 
Alberto Cavanna
De man die de dagen niet telde
Vertaald door Aafke van der Made.
 
De Tunesische bootvluchteling Mohammed probeert een tragisch verleden achter zich te laten, hij zoekt een bestaan in Italië. Na vele omzwervingen vindt hij onderdak bij Cristoforo, een oude visser die bezig is zijn laatste boot te bouwen. Zoals ook Mohammed’s vader een visser was die zijn eigen boten bouwde. De liefde voor de zee en het werken met hout verenigen de jongen en de oude man.
De dagen glijden voorbij terwijl ze de sloep bouwen, de planken schuren, de romp lakken. Ten slotte is de Bianca gereed en wordt het zeil gehesen. Het zal de laatste reis van Cristoforo zijn; en misschien het begin van een nieuw leven voor Mohammed.

‘Kom kom, zo moet je dat niet zien…’ zei de agent.
‘Hoe kan ik het anders zien,’ besloot de oude man, ‘ik val in de categorie van oudjes die aan de kant gezet worden… ik moet hier weg en ophouden nuttig bezig te zijn. En maar verpieteren voor de televisie en van mijn pensioen een of ander hulpje betalen. En hier komt dan een bank… wat een vooruitgang! Het is me helemaal duidelijk. Was er nog iets?’
De stem van de oude man was nu killer en harder dan Mohammed al van hem kende.
‘Ja.’
‘Wat dan?’
‘Het heeft geen zin om eromheen te draaien, Cristoforo! Iedereen weet dat je er een illegaal voor je werkt en dat je hem hier laat slapen. Ontken het maar niet!’
De oude man ontkende het niet.


Alberto Cavanna werd geboren in Savona in 1961. Hij groeide op in een familie die zich al vier generaties wijdde aan het bouwen van houten schepen. Al vanaf zijn vijftiende werkte hij op verschillende scheepswerven mee aan de constructie van sloepen, schepen en de laatste houten zeilboten.
Cavanna houdt ook van schilderen.
Zijn eerste roman verscheen in 2004, Bacicio do Tin, gevolgd door Da bosco e da riviera in 2008 en de verhalenbundel A piccoli colpi di remo in 2011. Zijn nieuwste roman, L’uomo che non contava i giorni, is in februari 2012 verschenen.

Deze roman bezingt ambacht en integratie.
Mirco Giorgi, Il Secolo XIX

Als je beiden kinderen van de zee bent hoef je voor een hechte vriendschap niet dezelfde taal te spreken of even oud te zijn.
Claudio Lenzi, La Gazzetta

 
 
Adres opgeheven
i.v.m. overlijden uitgeefster